Imaginary landscape -näyttely avautuu Tanskassa

04.01.2019 klo 22:12
Lauantaina 5. tammikuuta vietään Korsøriissä Imaginary Landscape -taidenäyttelyn avajaisia. Paimion Pohjola-Nordenin tukemassa näyttelyssä Paimiota ja Suomea edustaa graafikko Teija Lehto.

Pohjola-Norden -toiminta alkoi Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa vuonna 1919. Tänä vuonna vietettävään 100-vuotisjuhlavuoteen liittyen on vuoden 2018 aikana valmisteltu  yhteispohjoismaista taidenäyttelyä, joka kiertää alkaneen vuoden aikana Pohjoismaissa. Suomessa se on nähtävänä Paimion kaupungintalolla syyskuussa 2019. Ajatuksen yhteisnäyttelystä esitti kuvataiteilija Susanne Thea Tanskan Korsøristä. Mukaan kutsuttiin taiteilija kustakin Korsørin ystävyyskunnista (Pohjola-Nordenin toiminnan kautta) eli Ruotsin Hässleholmista, Norjan Åsista sekä Paimiosta. Valituiksi taiteilijoiksi tulivat Paimiosta Teija Lehto (grafiikka), Mats Lindh Ruotsin Hässlehomista (akvarelli, öljyvärimaalaus), Petter Solberg, Norjan Kristiansandista (installaatiot, mediataide). Susanne Thea edustaa siis Tanskan Korsøriä (grafiikka. maalaus).
Tämän artikkelin kuvassa Mats Lindh ja Susanne Thea jälkimmäisen gallerian edustalla.

Taiteilijat kokoontuivat viime vuoden huhtikuussa Korsøriin Tanskaan aloitustapaamiseen, jossa yhteisnäyttelyn teemaksi ja nimeksi valittiin Imaginary Landscape eli Kuvitteellinen maisema. Taiteilijat ovat siis viime vuoden aikana työstäneet itsenäisesti teoksiaan.

Näyttely ripustetaan ensimmäiseksi Korsøriin Tanskaan nyt tammikuussa 2019 (avajaiset lauantaina 5.1.2019) ja sieltä se siirtyy Ruotsin Hässleholmiin maaliskuuksi. Paimioon yhteisnäyttely saapuu elokuun alussa 2019. Näyttelypaikkana on Paimion kaupungintalon näyttelyparvi (Vistantie 18). Kukin näyttely on yksilöllinen, koska näyttelytilat poikkeavat toisistaan.

Taitelijat ovat lähestyneet yhteistä teemaa omista näkökulmistaan käsin. Lehto kuvaa omaa näkökulmaansa seuraavasti:
Maisema on tila johon voi mennä sisään. Kokemus maisemasta voi laajeta avaruudelliseksi tai se voi kutistua mikroskooppiseksi. Elämä on koko ajan liikkumista eritasoisten maisemien välillä. Itse löydän teoksiini maisemat kun tarkennan katseeni lähelle. Arkiseen asetelmaan sisältyy maisema, oma pieni todellisuus,  johon voi sukeltaa. Joku tavallinen, satunnainen tilanne laajenee, saa syvempiä merkityksiä, muodostuu vertauskuvaksi jollekin mielenmaisemalle
 

Teija Lehto on saanut tämän projektin toteuttamiseen Paimion kaupungin sivistys- ja vapaa-aikalautakunnalta 1805 euron kulttuuritukimäärärahan. Paimiossa tätä näyttelyprojektia on toteuttamassa myös Paimion Pohjola-Norden ry. Oman tukensa tälle hankkeelle on antanut myöös valtakunnallinen Pohjola Norden -järjestö (500€)

Näyttely Tanskassa pidetään Kongegårdenissa: